Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
16 August 2023
Artikel delen

De Nationale Onderwijpubquiz

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Eind 2020 ontstond vanwege de coronaperikelen spontaan het initiatief voor een Nationale Onderwijspubquiz. Toen waren Arjan van der Meij, Femke van Hemert, Martijn Sytsma en Thijs Roovers in staat om binnen een paar weken voor het eerst een pubquiz de grond uit te stampen. Ze sloten af met het voornemen om in 2021 het feest te herhalen, maar dan wel in een fysieke setting. Drank, hapjes, quizzen en vooral veel ontmoetingen.

  Helaas bleek al tijdens de eerste voorbereidingen dat het er niet in zat om er een live fysiek event van te maken. Ze lieten zich echter niet stoppen door die ‘kleine hobbel’ en startten met de voorbereidingen voor wederom een online pubquiz. Voorafgaand aan het online evenement werden persberichten rondgestuurd, sponsoren gezocht en technische hoogstandjes bedacht. Ook werd vooraf aan de inschrijvende teams gevraagd om na te denken over een goed doel waar zij eventueel een geldbedrag aan zouden willen besteden.

  Op 28 december om 20.00 uur ging het feest van start. Alsof ze het al jaren deden werd de quiz allereerst afgetrapt door Kees van Amstel en werd er heen en weer geschakeld tussen de verschillende locaties (bij mensen thuis) en de Populier in Den Haag, waar een team de techniek in handen had, waardoor echt alles eruit zag alsof Arjan van der Meij al jaren quizmaster was.

  Er werden zes rondes gespeeld, waarvan met name de laatste ronde hilarisch en heel erg moeilijk was met muziek en drama als onderwerp. Verschillende (bekende en onbekende) onderwijsmensen speelden op hun eigen instrument een intro of een heel nummer. Een vraag werd zelfs gespeeld met een neusfluit.

  Tussen de rondes door werd er telkens een nieuwe Tikkie QR-code aangemaakt zodat iedereen die dat wilde een donatie kon doen.

   

   

  Goede doelen die door teams gekozen waren.

   

  De statistieken van de tweede Nationale Onderwijspubquiz zijn wel leuk om even te delen.

  • Er waren 271 deelnemende teams
  • In totaal waren er 1173 deelnemers
  • Gemiddeld 4,3 leden per team
  • 11 minuten na de start waren er 630 mensen die de stream tegelijkertijd bekeken
  • De stream had 1792 kijkers in totaal
  • Er waren 555 chatberichten op YouTube (en die waren heel erg hilarisch)
  • #2 trending op een bepaald moment (achter #top2000)
  • 15% van de deelnemers speelde met oude team van vorig jaar
  • 53% van de deelnemers zat fysiek bij elkaar
  • 47% van de deelnemers nam online deel
  • 19% van de deelnemers wilde “Het Vergeten Kind” steunen bij winst en 17% wilde Kika steunen
  • 49% van de deelnemers was afkomstig uit het po en 18% uit het vo (de rest was dus overig)

   

  R Best gemaakte vraag %   Slechtst gemaakte vraag %
  1 In maart 2021 komt het verhaal naar buiten dat leerlingen van een reformatorische school gedwongen werden uit de kast te komen voor hun ouders. Op welke school gebeurde dit?

  GOMARUS

  58   In september beginnen alle scholen weer en gelijktijdig start er een campagne die het zelftesten moet bevorderen. Wat is de #?

  #DAAROMTESTIK

  14
  2 Iedereen heeft het in huis, maar hoe noemen we doorgaans ‘natriumchloride’?

  KEUKENZOUT

  96   Nadat Pluto uit ons zonnestelsel is gedegradeerd, is Neptunus de planeet die het verste van de zon staat. Hoelang duurt het totdat het licht van de zon, de planeet Neptunus bereikt? Geef het antwoord weer in hele uren.

  4

  19
  3 Carry Slee werd het beste herkend 93   Ron Jans en Aafke Romeijn werden precies even slecht herkend. 28
  3 Jan Versteeghs vak, LO, was wel duidelijk 85   Dat Gene Simmons ooit lesgaf op een basisschool, hadden de meeste mensen fout 10
  4 Waarvoor staat de afkorting CEO in de zakenwereld?

  Chief Executive Officer

  84   Iemand zegt ‘borgen’ of ‘in je kracht zetten’ en je moet daar een beetje van spugen. Hoe heet de beweging die je slokdarm dan maakt?

  Anti peristaltische beweging

  14
  6a

   

  One more time wisten veel mensen te raden 80   Beck en Coolio door niemand geraden 0
  6a

   

  Nog meer mensen wisten dat dit lied van Britney Spears was 89   Zowel “Everybody’s gotta learn sometimes” van Beck als “Gangsta’s paradise” van Coolio werd door niemand geraden 0
  6b Love Actually en Mean Girls 66   Zevensprong 39
  T Gemiddeld werd gedacht dat we 6700 euro op zouden halen. Het is nog niet de helft.

  Uitslag
  1. Samengeraapt zooitje voor Het Vergeten Kind – €1550,-

  1. Gesubsidieerde carrièretijgers, voor Edukans – €930
  2. Team Ratjetoe voor Leergeld – €620

   

  De pubquiz vanuit een deelnemend team bekeken
  De onderwijswijven (waar ik als hoofdredacteur ook deel van uitmaak) stonden in de pubquiz van vorig jaar op de negende plaats. In de periode daarna hebben we zelfs een trainingsavond georganiseerd waarin we zelf een aantal rondes gespeeld hebben. Dat was vanzelfsprekend meer om eens een avond bij te praten en een hoop plezier te hebben, maar leek echt op een serieuze training.

  Op 28 december zaten de teamleden vanaf 19.30 uur met elkaar in een Zoomsessie en stond de chat open. Het is namelijk wel handig om afspraken te maken over geluid aan/uit. Internet heeft niet overal dezelfde snelheid en net als vorig jaar waren sommige teamleden al aan het nadenken over vraag drie, terwijl anderen net vraag twee bekeken. Ook zijn afspraken over de antwoorden die gegeven worden handig. Want niemand is zo eigenwijs als een onderwijsmens natuurlijk. Dus wanneer in de chat het antwoord in hoofdletters geschreven werd, was diegene er 100% zeker van dat het antwoord goed was. In de pauze tussen de rondes door, ging het geluid in de Zoom aan en werden de vragen en antwoord opnieuw doorlopen en door Wieke Heikoop, de teamcaptain, verstuurd.

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS