Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
29 June 2023
Artikel delen

Symphonic eMotions

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Symphonic eMotions demonstreerde tijdens de IPON beurs haar nieuwste app. De app daagt leerlingen met een (verstandelijke) beperking uit om meer en beter te bewegen. Bedenker Frans-Jan Wind is al twintig jaar aan het onderzoeken hoe je via beweging voor de camera muziek kan maken en een orkest kan laten klinken.

  Door Leen Shames

  Drie jaar geleden is het idee geboren voor het ontwikkelen van de Symphonic eMotions app om op een laagdrempelige wijze bewegen en muziek maken te combineren. Frans-Jan heeft hiervoor samen met Bart Peters en Deny de Jong een sociale onderneming opgericht. Ik maak kennis met dit virtuele orkest, dat vanaf een iPad of MacBook werkt. De gebruiker stuurt dat orkest aan door te bewegen in het zicht van de camera. Door lichaamsbewegingen worden de onzichtbare muziekinstrumenten hoorbaar. Met welke lichaamsbeweging dan ook maakt de gebruiker nieuwe muziek in een eigen symfonie. De gebruiker wordt actief gestimuleerd om te bewegen én te genieten.

  Muzikale ontdekkingsreis

  Symphonic eMotions werkt volledig intuïtief: de gebruiker hoeft geen muziekles te hebben (gehad) om een eigen symfonie te laten klinken. Het programma bestaat uit rasters met verschillende onzichtbare instrumenten en melodieën: van hardrock, klassiek tot kinderliedjes, naar gelang hoe het programma voor de gebruiker is ingesteld. Frans-Jan promoot op filosofische wijze ‘zijn’ uitvinding: “Een iPad en onbegrensde nieuwsgierigheid zijn de enige benodigdheden om op een wonderbaarlijke muzikale ontdekkingsreis ter kunnen gaan. Een reis die iedere keer anders verloopt en geen bestemming kent. Zwaai met je armen en pluk de muzieknoten uit de lucht. Rechtsboven de trompetten, links onder de drums en in het midden vlak voor je navel klinkt een carillon. De volgende keer is het weer helemaal anders. Symphonic eMotions is er voor iedereen die behoefte heeft aan een grote glimlach en lichtjes in de ogen.”

  Motiveren om te bewegen

  Deny de Jong vult aan: “Bewegen kost kinderen en volwassenen met een motorische en/of verstandelijke beperking doorgaans meer moeite en energie. Het is voor hen vaak moeilijk om de motivatie op te brengen voor de dagelijkse oefeningen. Terwijl bewegen buitengewoon belangrijk is voor hun revalidatie en gezondheid. Voldoende beweging draagt bij aan vitaliteit en zelfstandigheid. Bewegen heeft invloed op de kwaliteit van leven. Daarom zijn er middelen nodig om mensen met beperkingen te motiveren om blijvend te gaan beleven en bewegen. Dat is goed voor hun gezondheid en draagt bij aan een gelukkiger leven. Onze nieuwe tool Symphonic eMotions kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”

  Plezier maken

  De app wordt inmiddels op diverse speciaal (basis)onderwijs- en zorginstellingen ingezet. Begeleiders en gebruikers zijn enthousiast. De app lokt daadwerkelijk uit tot meer bewegen en plezier! Frans-Jan laat mij een video zien van Philip, een leerling met een verstandelijke beperking en autisme, die voorzichtig, maar uiteindelijk met veel passie tot bewegen komt en zichtbaar plezier beleeft aan de klanken van zijn orkest. Ook een opname van de jongedame Loreine, zittend in een rolstoel, die met een glimlach op haar gezicht de mooiste klanken tevoorschijn tovert. Zelf probeer ik ook het systeem uit en ik krijg een glimlach op mijn gezicht terwijl ik met mijn lijf, tempowisselingen en intenties de mooist mogelijke muziek probeer te creëren. Fascinerend leuk! Het systeem is eenvoudig in het gebruik en reageert wonderlijk goed op mijn bewegingen.

  Symphonic eMotions wordt als compleet systeem met hardware, software, updates en starttrainingen aangeboden vanaf drieduizend euro. Ook lease per maand behoort tot de mogelijkheden. De onderneming kan ook aanvullende trainingen verzorgen om begeleiders en docenten te leren hoe zij het beste het systeem kunnen instellen. Op dit moment wordt een variant van de app ontwikkeld zodat ouders en verzorgers het systeem ook eenvoudig thuis kunnen gaan gebruiken.

  Links

  symphonic-emotions.nl

  https://vimeo.com/654466828 – Philip maakt muziek

  https://vimeo.com/654466803 – Loraine maakt muziek

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS