Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
10 December 2019
Artikel delen

Langdurig effect van social media op het geluk van jongeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Onderzoekers van Oxford hebben een onderzoek naar de invloed van social media op het geluk van jongeren gepubliceerd. Daarvoor hebben ze gedurende acht jaar meer dan 12.000 jongeren ondervraagd in de leeftijdscategorie van 10 tot en met 15 jaar.

  Volgens de onderzoekers was het altijd moeilijk te bepalen of kinderen die ongelukkig waren vaker op social media zitten, of dat social media hen juist ongelukkig maakt. Om dat te omzeilen, vergeleken ze niet alleen de verschillende respondenten, maar hielden ze ook de individuele ontwikkelingen bij.

  Het blijkt dat de invloed van social media op het geluk van jongeren minimaal, áls het al aanwezig is, aldus de onderzoekers. De verschillen in geluk zijn te klein om hier conclusies uit te trekken. Naar aanleiding van het onderzoek stellen de auteurs zich op voor meer genuanceerde berichtgeving rondom het onderwerp van social media en geluk. Volgens de onderzoekers worden de negatieve gevolgen van social media vaak overdreven en “meestal gekenmerkt door een ongefundeerde mediahype”.

  Tot slot roepen de onderzoekers ook op aan social media om makkelijker toegang te geven tot hun data, wanneer het wordt gebruikt voor dit soort onderzoeken. Dit maakt het makkelijker om dit soort experimenten en analyses in de toekomst nauwkeuriger uit te voeren.

  Dit artikel is eerder gepubliceerd op mediawijzer.net. Voor meer informatie over de bevindingen, lees het artikel van de Volkskrant.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS