Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
21 August 2023
Artikel delen

Onderwijslinks

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Awwwards
  Deze website is een echte aanrader voor grafisch vormgevers en ontwikkelaars die op zoek zijn naar creatieve ideeën en innovatie op internet. Awwwards verzamelt bijzondere websites, lettertypen, afbeeldingen en animaties. Kortom alles dat in een browser past. Vervolgens plaatst de redactie dit in een online galerij. Bezoekers kunnen de catalogus filteren en zo ideeën opdoen voor hun volgende project. Bezoekers kunnen de inzendingen jureren. Je kunt zien welke opmerkingen de jury bij de projecten plaatst. Het is leuk om te zien dat inzendingen uit Nederland goed vertegenwoordigd zijn.
  awwwards.com
  [digibord tip] ontwerp & design

   

  Les op afstand
  Deze website helpt scholen met het combineren van onderwijs thuis en op school wanneer dat nodig is. Denk aan situaties waarbij een leraar afwezig is, een of meer leerlingen thuis moeten blijven, klassen vanuit huis onderwijs volgen of de school tijdelijk dicht is. Of het nu een korte of langere periode betreft: het is belangrijk dat het onderwijs kan doorgaan. Daarom vind je hier alle kennis en ondersteuning die je nodig hebt rond bijvoorbeeld het streamen van lessen, het geven van instructies op afstand, het gebruik van (digitaal) lesmateriaal en het online communiceren met collega’s, leerlingen en ouders. Les op afstand is een initiatief van Kennisnet in samenwerking met het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad en SIVON.
  lesopafstand.nl
  onderwijsadvies / online tools

   

  Voortgezet Leren
  Voortgezet Leren is een programma van de VO-raad. Bestuurders en schoolleiders, waaronder afdelingsleiders en teamleiders, uit het voortgezet onderwijs kunnen bij Voortgezet Leren terecht voor ondersteuning bij en vragen over de ontwikkeling en implementatie van eigentijds onderwijs. Denk aan: het organiseren van maatwerk, het versterken van een formatieve cultuur, het vergroten van eigenaarschap van leraren en leerlingen, de professionalisering van leraren en ondersteunend personeel en de aanpak en het proces van een onderwijsverandering op school. Op de website staan diverse uitgewerkte praktijkvoorbeelden.
  voortgezetleren.nl
  beleid / onderwijsontwikkeling

   

  Lessen van Lisa
  De website van Juf Lisa is een goede bron van inspiratie voor klasmanagement, lesideeën en diverse thema’s en boeken. Het materiaal op de website is geschikt voor alle groepen in het primair onderwijs. Per thema zijn er werkboekjes die leerkrachten kunnen downloaden. Voor iedere groep is er een aparte versie. Materiaal is gesorteerd op vakgebied en groep. Juf Lisa heeft ook een groot aantal instructievideo’s gemaakt waarin ze uitlegt hoe je zelf bepaalde spelletjes maakt of hoe je een boekgedicht maakt. De instructievideo’s zijn voor leerlingen in de bovenbouw ook zelfstandig te bekijken.
  lessenvanlisa.nl
  lesmateriaal / lessuggesties / boeken & thema’s

   

  Diploma maken
  Bij een goede prestatie hoort natuurlijk een diploma. Met de diplomamaker op deze website maak je in enkele klikken een diploma voor veel uiteenlopende prestaties. Het diploma kan je eenvoudig zelf vormgeven. Denk aan het plaatsen van een afbeelding, tekst of aanpassen van de rand rondom het diploma. Als het diploma gereed is kun je het diploma makkelijk printen of opslaan als PDF-bestand. De mediatheek bevat een groot aantal standaard afbeeldingen, maar het is ook mogelijk om zelf afbeeldingen te uploaden, bijvoorbeeld het logo van de school. Handig: het gebruik van diplomamaker is gratis.
  diplomamaker.nl
  online tool

  https://www.pixilart.com/ [digibord tip] – creatieve tekentool & gallerij

   

  Zelf pixil-art afbeeldingen maken
  Pixilart is een handige online tool waarmee gebruikers eenvoudige pixel-art afbeeldingen kunnen maken. Pixelart is een grafische weergave van een afbeelding waarbij je met een eenvoudige weergave van gekleurde vierkantjes (pixels) een zo mooi en duidelijk mogelijk resultaat probeert te bereiken. Pixilart start direct in de browser en is daarom een handig instrument om even snel een icoon of tekening te maken. Doordat het programma webbased is, is het ook goed geschikt voor gebruik op Chromebooks. Speciaal voor leerkrachten is er een handleiding beschikbaar. Gouden tip: bekijk de galerij met tekeningen. Die bevat prachtige pixel-art tekeningen die een beeld geven van de uitgebreide mogelijkheden.

   

  Echt of nep?
  This Person does not exist is een eenvoudige maar toch bijzondere website. Wanneer je de website bezoekt, genereert het algoritme achter de website een foto van een menselijk gezicht. De foto ziet er levensecht uit, maar is helemaal met de computer gegenereerd dus de persoon die je ziet bestaat niet echt. Doordat de foto’s niet van echt te onderscheiden zijn, wordt snel duidelijk wat de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie inmiddels zijn.
  this-person-does-not-exist.com/nl
  algoritme / kunstmatige intelligentie

   

  Interactieve werkbladen
  Met Wizer kunnen gebruikers mooie interactieve werkbladen maken. De werkbladen kunnen diverse elementen bevatten. Denk aan YouTube video’s, afbeeldingen en invulvelden. Wizer biedt standaard templates aan die gebruikt kunnen worden als vormgeving voor de werkbladen. De werkbladen kunnen ook in een galerij geplaatst worden zodat andere gebruikers jouw werkblad kunnen gebruiken als basis voor een eigen werkblad. Het delen van de werkbladen gaat erg makkelijk; je kunt Wizer koppelen met Google Classroom en alle studenten met een druk op de knop een kopie van het werkblad toesturen.
  wizer.me
  online werkbladen maken en invullen

   

  HTML5 canvas editor
  FabricJS is een bibliotheek voor ontwikkelaars en programmeurs die op zoek zijn naar een html5 canvas editor voor hun applicatie. Een canvas editor is een grafische editor. De gebruiker kan elementen slepen, het formaat aanpassen en draaien. Binnen een internetpagina waar alles uit rechthoeken en blokken bestaat, is dat een uniek concept. FabricJS is gratis te downloaden en te gebruiken. Op de website zie je op de voorpagina de mogelijkheden die deze bibliotheek biedt. Op de pagina demo’s staan nog meer voorbeelden.
  fabricjs.com
  bibliotheek voor ontwikkelaars / programmeren

   

  Levend schilderij
  Dit is een zogenaamd ‘transmediaal drieluik’: op deze website wordt op 3 verschillende manieren het werk van Jheronimus Bosch belicht. Je wordt in een webomgeving meegenomen op een audiovisuele reis waarin geluid, muziek, video en afbeeldingen bijdragen aan een verrijkte vertelling. De Virtual Reality documentaire Jheronimus Bosch, the Eyes of the Owl voert de kijker op een innovatieve wijze mee in de bijzondere wereld van het beroemdste schilderij van Bosch – De tuin der lusten. In een virtuele omgeving krijg je een rijke interactieve multimedia-ervaring, waarin 3D-objecten, geluidseffecten en animaties het schilderij tot leven brengen.
  jheronimus-bosch.nl
  [digibord tip] – kunst / 3d / documentaires

   

  Online woordenboek voor kinderen
  Muiswerk is een onderdeel van Kurve, een ontwikkelaar en uitgever van slimme, online programma’s voor het onderwijs. Het Muiswerk woordenboek is een handige gratis tool die via internet en app beschikbaar is. Zoals de naam al doet vermoeden is het een woordenboek, maar wel een uniek woordenboek. Het woordenboek is namelijk geschreven in eenvoudige bewoording en makkelijk te lezen teksten. Vaak worden er zinnen bij geplaatst om duidelijk te maken in welke context een woord gebruikt wordt. Bij de woorden staan ook links naar tegenstellingen en werkwoorden zodat gebruikers makkelijk kunnen doorklikken.
  mowb.muiswerken.nl
  online woordenboek voor kinderen

   

  Jeugdsentiment
  Wat ooit begon met een simpele pagina, is uitgegroeid tot een bijna onuitputtelijk bron van alle leuke dingen van vroeger! In eerste instantie onder de nostalgische naam EnToen.tv, daarna ‘rebranded’: Vroegert! Voor ieder wat wils, of het nu gaat om die geweldige snoepjes, super tekenfilms of de leukste herinneringen aan de basisschool of zelfs verkering vragen. Vroegert.nl biedt het beste jeugdsentiment en de mooiste nostalgie, waarbij de kracht ligt in het doordacht selecteren, creatief opstellen, maar ook de geweldige (tekstuele) manier van brengen van nostalgische content! Open en gratis voor iedereen en altijd positief, dat is de voorwaarde!
  vroegert.nl
  [digibord tip] – beeldbank over de goede oude tijd

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS