Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
10 April 2024
Artikel delen

Peter Pelzer is Docent van het Jaar 2024

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Peter Pelzer van de Universiteit Utrecht is uitgeroepen tot ‘Docent van het Jaar 2024’ tijdens de Docent van het Jaar Verkiezing in theater DE KOM te Nieuwegein. De prijs werd uitgereikt door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. De verkiezing, georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het ComeniusNetwerk, zet jaarlijks goed docentschap in het zonnetje. Hij ontving niet alleen de eervolle titel, maar ook een beurs van 25.000 euro voor onderwijsinnovatie. Pelzer benadrukt het belang van het betrekken van studenten bij maatschappelijke vraagstukken en gebruikt creatieve lesmethoden om hen voor te bereiden op de toekomst.

  Peter Pelzer: “Ik ben ontzettend vereerd dat ik ben uitgeroepen tot Docent van het Jaar. Deze titel is een prachtige erkenning van mijn docentschap, waarin ik studenten betrek bij de grote maatschappelijke vragen van deze tijd. Ik probeer ze bewust te maken van wat zíj daaraan kunnen bijdragen. Als planoloog probeer ik studenten na te laten denken over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Dat doe ik op verschillende manieren; door een podcast, een rollenspel en door een boek te schrijven dat studenten gebruiken. Door deze verbeeldende lesmethoden in te zetten bereid ik studenten voor op de toekomst en hun rol daarin.” 

  De tiende editie van de Docent van het Jaar Verkiezing werd gekenmerkt door een terugblik op de prestaties van eerdere winnaars. De selectie van finalisten, waaronder Peter Pelzer van de Universiteit Utrecht, volgde na een grondig selectieproces waarbij elke onderwijsinstelling een docent kon voordragen. De finalisten, waaronder Anke Liefbroer, Hanneke Velthuijsen en Chris Attai, presenteerden tijdens de verkiezing hun kwaliteiten als docent in mini-colleges. ISO-voorzitter Demi Janssen benadrukte het belang van deze verkiezing om de rol van docenten te erkennen en te vieren. Peter Pelzer, de winnaar, werd geprezen om zijn passie en toewijding om studenten te inspireren en te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken.

  Naast de eer van de titel en een onderwijsbeurs van €25.000 euro, krijgt de Docent van het Jaar ook een jaar lang een plek in het bestuur van het ComeniusNetwerk. Dit platform brengt onderwijsvernieuwers in het hbo en wo samen om kennis en ervaringen te delen. Zowel Peter Pelzer als de andere finalisten worden automatisch lid van dit netwerk, dat fungeert als spreekbuis voor docenten die zich bezighouden met onderwijsvernieuwing. Het netwerk heeft regelmatig overleg met demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf. Dijkgraaf benadrukt het belang van de verkiezing en de rol van docenten in het onderwijs. Hij stelt dat een goede docent niet alleen kennis overdraagt, maar ook vertrouwen geeft en nieuwe werelden opent voor studenten.

   

  Foto is gemaakt door Max van der Weide

  Bron: ISO.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS