Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
10 May 2024
Artikel delen

Programmeerlessen in de klas gegeven door IT-vrijwilligers

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Geven jullie wel eens programmeerlessen in de klas? Vanuit Stichting Devoxx4kids Nederland stonden wij met in totaal vijf vrijwilligers twee dagen op de beursvloer van IPON 2022. Niet alleen hadden wij een stand op het Start-up plein, maar wij mochten ook op beide dagen spreken om ons LITTIL initiatief verder toe te lichten. Met onze sessie getiteld ‘Impact op de wereld met IT-kennis door gebruik van LITTIL’ konden wij de visie van onze Stichting en de missie van het LITTIL initiatief verder toelichten aan onze geïnteresseerde toehoorders.

  Devoxx4kidsNL event in Den Haag 2013
  Foto: Ilona Bregard

   

  Stichting Devoxx4kids Nederland bestaat al sinds 2014, met als doel kinderen in de leeftijd 8 tot 14 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met programmeren. Dit doen wij door bedrijven over heel Nederland te helpen een Devoxx4kids dag te organiseren. Hierbij komen 50 tot 60 kinderen een hele dag in het weekend naar een bedrijf om een drietal programmeerworkshops te volgen. De workshops worden begeleid door vrijwilligers uit het IT-vak. Er zijn verschillende workshops die gegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn een game maken met Scratch, Lego Mindstorms besturen of muziek maken via een SonicPi workshop. Deze dagen worden volledige gesponsord door het organiserend bedrijf, de stichting helpt hierin met verschillende middelen, zoals workshop materiaal, t-shirts, banners en eventueel vrijwilligers. De vrijwilligers willen graag hun kennis delen en kinderen laten zien hoe leuk werken in de IT kan zijn.

   

  Devoxx4kidsNL event in Den Haag 2013
  Foto: Stephen Chin

   

  Omdat wij de afgelopen 2 jaar vanwege corona geen Devoxx4kids dagen hebben kunnen organiseren, is begin 2021 het idee ontstaan om meer verbinding te maken met de scholen. Op deze manier zouden wij ook een bredere groep kinderen kunnen bereiken dan alleen de beperkte groep kinderen van de Devoxx4kids dagen. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind een keer de mogelijkheid heeft om een programmeerles te volgen. Uiteraard zou het mooi zijn als we hiermee meer toekomstige software ontwikkelaars stimuleren, maar nog belangrijker vinden wij dat alle kinderen ontdekken: deze IT-wereld kan ook iets voor mij zijn.

   

  In september 2021 zijn wij begonnen een platform te bouwen dat IT vrijwilligers en scholen samenbrengt. Op deze manier kunnen de IT-vrijwilligers als LITTIL gastdocent hun IT-kennis overdragen op de toekomstige generatie. Het bouwen van het platform wordt ook door vrijwilligers uit de IT-branche gedaan. Via een oproep in een developer community nieuwsbrief meldden zich al meer dan zestig vrijwilligers voor de kick-off van dit initiatief. Ongeveer dertig vrijwilligers zijn begonnen om het LITTIL platform vorm te geven, de overige vrijwilligers hebben zich aangemeld als LITTIL gastdocent.

   

  Sindsdien hebben we diverse activiteiten gehad om meer bekendheid rondom het LITTIL initiatief te creëren. We hebben al op twee conferenties gestaan en proberen steeds meer communities te bereiken. Het is voor ons belangrijk dat we iets neerzetten waar behoefte is vanuit de scholen als ook vanuit de IT-vrijwilligers. Daarom zijn wij continu op zoek naar feedback op hetgeen we aan het bouwen zijn.

  We zijn erg trots op de site die gebouwd is: littil.org. Hier kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via het contactformulier. Via een blog kan men de laatste activiteiten op de voet volgen.

   

  Scholen en docenten kunnen zich via de site aanmelden als ze meer willen weten over het initiatief of als ze alvast contact willen leggen met een gastdocent. Uiteraard kunnen vrijwilligers zich ook nog steeds aanmelden om een steentje bij te dragen als LITTIL gastdocent of als ontwikkelaar van het platform.

   

  Met het huidige team komen we regelmatig bij elkaar om te zorgen dat we in goede samenwerking de benodigde stappen blijven maken. Een maatschappelijk betrokken project geeft veel energie, dat zien we terug in het enthousiasme waarmee iedereen aan de slag is gegaan. Met deze energie hopen we in 2022 heel veel te bereiken! De slogan ‘a LITTIL step for man, a big step for mankind’ voelt nu al heel toepasselijk.

   

  Zet samen met ons ook een volgende LITTIL stap!

   

   

  ————-

  Over Stichting Devoxx4kids Nederland

  De Stichting Devoxx4kids Nederland behartigt de belangen vanuit de internationale Devoxx4kids community. Deze community is inmiddels in 24 landen wereldwijd actief.

   

  De Stichting Devoxx4kidsNL is in het leven geroepen om ondersteuning te bieden en de formule te bewaken bij de verschillende Devoxx4kids initiatieven welke worden georganiseerd in Nederland.

   

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS