Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
18 February 2021
Artikel delen

UvA en HvA zijn getroffen door een cyberaanval

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De instellingen willen niet zeggen welke systemen precies getroffen zijn, slechts dat “onbekende derden zich toegang hebben verschaft tot de ict-omgevingen”. Ook zullen ze de komende tijd “proactief systemen tijdelijk uitzetten”, staat in de verklaring. Om de schade te beperken zijn de systemen en de informatie in die systemen zijn op dat moment niet beschikbaar. De UvA en HvA zeggen te begrijpen dat dat voor overlast zal zorgen. De colleges en onderzoeken gaan voorlopig gewoon door.

  Regeringspartij VVD spreekt over een heel ernstige zaak. Kamerlid Wiersma wil dat minister Van Engelshoven alle ict-systemen op hogescholen en universiteiten laat checken.

  Deze week werden de servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ook al gehackt. Die organisatie gaat onder meer over de verdeling van subsidies voor wetenschappelijk onderzoek. Alle subsidiebeoordelingen zijn daar stilgelegd vanwege de hack. Ook alle mailadressen van de NWO zijn door de hack onbruikbaar.

  Vorig jaar werd bekend dat hackers toegang hadden gekregen tot de systemen van de Universiteit Maastricht. Het bleek te gaan om een ransomware-aanval, waarbij systemen onbruikbaar worden gemaakt totdat er losgeld is betaald. De universiteit betaalde de hackers 30 bitcoin, toen omgerekend zo’n 200.000 euro om de gijzeling van hun systemen te staken.

  Bron: NOS

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS