Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
12 August 2023
Artikel delen

Vaklinks

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bitly: deel makkelijk een (lange) internetlink
  Stel: je vindt een goede website die je wil delen met je collega’s of ouders en studenten. Je kopieert de url van de website en ziet vervolgens dat de complete url een half A4’tje beslaat. Dan biedt bitly.com een uitkomt. Met deze tool kun je een link verkorten naar een bit.ly adres. Vives.nl (van zichzelf natuurlijk niet zo lang) zou uitkomen op: https://bit.ly/32T8W4y. Het voordeel is dat er ook bijgehouden wordt hoe vaak de url gebruikt is. De tool is gratis. Je hebt geen account nodig, op de voorpagina staat een tekstveld. Plak de lange url daar in, en je ontvangt een korte versie.
  bitly.com

  Maak mooie grafieken en visualisaties
  Met Flourish is het mogelijk om prachtige visuele weergaves te maken. Denk aan grafieken, kaarten en heatmaps. Een grafiek in Excel kan ook, maar de grafieken van Flourish zijn vaak ook erg mooi om te zien. Ze bevatten vaak animaties en interactieve elementen. Zo’n weergave maakt vaak in een oogopslag meer duidelijk dan gebruik van veel tekst. Flourish heeft ook mogelijkheden om de visualisaties te verwerken in presentaties die je makkelijk kunt delen of op je website kunt plaatsen. De presentaties werken ook goed op tablets en mobiele telefoons. Extra voordeel is dat Flourish voor het onderwijs een gratis versie aanbiedt.
  flourish.studio

  De wereld in statistieken
  In Nederland kennen we natuurlijk allemaal het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar wie houdt er op wereldniveau de statistieken bij? Daarvoor kun je terecht bij Our World in Data. Zij verzamelen honderden verschillende soorten gegevens en verwerken dit in onderzoeken en rapportages. Denk bijvoorbeeld aan het aantal geboortes en sterfgevallen wereldwijd of het aantal slachtoffers van terrorisme de afgelopen 30 jaar. De gegevens en rapportages zijn publiek toegankelijk. Ze zijn niet alleen nuttig om op school te gebruiken tijdens statistiek of wiskunde, maar kunnen natuurlijk ook goed gebruikt worden tijdens Aardrijkskunde of Geschiedenis.
  ourworldindata.org

  Zoeken met behulp van een foto
  De functionaliteiten van Google Lens worden steeds verder uitgebreid. Google Lens begint steeds meer een verlengstuk te worden van het zoeken binnen Google. Zo kun je met Google Lens een foto maken van een object waarna Google Lens jou zal vertellen wat het is, en op internet naar bijpassende objecten zal zoeken. Ook bijvoorbeeld schilderijen worden herkend. Ook kan Google Lens teksten vertalen. Je ziet de tekst over de te vertalen tekst heen. Google Lens kan goed gebruikt worden tijdens interactieve activiteiten. Denk aan een kunstspeurtocht of tijdens taallessen.
  lens.google

  Archief met handleidingen
  Bij wie ligt de zolder nog vol met handleidingen? Met handleidingkwijt.com is dat verleden tijd. Deze website verzamelt en digitaliseert zo veel mogelijk handleidingen om ze vervolgens via internet met jou te delen. Dit kunnen handleidingen zijn van keukenapparatuur, crosstrainers en schakelklokken, maar ook Lego-handleidingen (bouwinstructies) worden gedigitaliseerd. Op de voorpagina staan direct de categorieën waarin alle handleidingen ingedeeld worden. Zo vind je snel het juiste document. De website is beschikbaar in meerdere talen dus ook handleidingen van artikelen uit het buitenland kun je vinden in dit online archief.
  handleidingkwijt.com

  Veiligheid op internet

  Misschien ben je al gewend aan het plaatsen van online bestellingen of aankopen via Marktplaats. Toch is het altijd goed om bewust te zijn van de partij waarmee je zakendoet. Helaas gaat het niet altijd goed en komt de koper bedrogen uit. Daarom heeft de politie deze database online geplaatst. Je kunt de url van een webshop invoeren waarna je een rapportage ontvangt. Als jouw zoekactie naar mogelijke meldingen over de (ver)koper niets oplevert, wil dit niet zeggen dat je geen enkel risico loopt bij een verdere transactie. Het wil alleen zeggen dat er op dit moment geen (negatieve) meldingen bekend zijn waaruit blijkt dat er mogelijk sprake is van een strafbaar feit.
  politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

  3D -ekenprogramma nu ook in webbrowser

  Sketchup is een handige online tool die in het verleden als eens in Vives Magazine benoemd is. Toch wil ik deze handige tool nog een keer onder de aandacht brengen. De makers van Sketchup (Trimble) hebben namelijk een volledig online versie van deze tekentool uitgebracht. Wat is Sketchup ook alweer? Het is een tekenprogramma waarmee 3D-objecten getekend en ontworpen kunnen worden. Dit kunnen meubels zijn, maar ook complete gebouwen. Sketchup maakt het ook mogelijk om visualisaties te maken. Door bijvoorbeeld de stand van de zon in de tekening te verwerken kan Sketschup uitrekenen hoe warm het op bepaalde momenten van de dag/ jaar het is in een gebouw.
  sketchup.com

  Bonnetjes met elkaar verrekenen
  WieBetaaltWat is een dienst waarmee je eenvoudig en inzichtelijk gezamenlijke uitgaven met elkaar kunt verrekenen. Met WieBetaaltWat maak je een lijst aan waaraan je deelnemers kunt toevoegen. Alle deelnemers kunnen uitgaven invoeren en bij elke uitgave aangeven wie mee moeten betalen aan die uitgave. Iedereen kan de balans van de lijst bekijken. Op de balans zie je de saldo’s van de verschillende deelnemers. Het saldo is het verschil tussen de totale uitgaven van een persoon en zijn of haar totale kosten. Als je de lijst verrekent, wordt precies uitgerekend wie wat aan wie moet betalen. Hierbij zorgt het systeem ervoor dat het aantal onderlinge transacties zo laag mogelijk is.
  wiebetaaltwat.nl

  Materiaal en software voor 3D-printers
  Steeds meer mensen hebben thuis een 3d-printer waarmee allerlei handige en leuke objecten geprint kunnen worden. Ook binnen het onderwijs zie je steeds vaker 3D-printers die studenten kunnen gebruiken voor projecten. Grabcad is een open-source platform dat het mogelijk maakt om 3D-objecten te ontwerpen, delen en te printen. Voor echte liefhebbers is het zelfs mogelijk om prints in te plannen, zodat je precies zie hoelang een print duurt en hoeveel materiaal er nodig is. Zo kan er een efficiënte printvolgorde bepaald worden. Grabcad bevat ook een database met 3D-modellen die door de community beheerd wordt.
  grabcad.com

  Beveiliging van websites
  Het is alweer een paar maanden geleden dat de IT-wereld opgeschrikt werd door Log4J lek waarvoor wereldwijd duizenden systemen ineens kwetsbaar waren. WordFence specialiseert zich in de beveiliging van websites die draaien op WordPress. Een mooie dienst die ze aanbieden is de gratis beveiligingsnieuwsbrief, waarin ze waarschuwen welke actuele lekken gevonden zijn. Niet alleen in WordPress zelf, maar ook in de plugins die op WordPress draaien en in het geval van Log4J. Daarmee is deze nieuwsservice een aanrader voor alle beheerders van WordPress omgevingen.
  wordfence.com

  Engelstalig onderwijsmateriaal

  Do2Learn is een Engelstalige website met liedjes en lesmateriaal voor jonge kinderen. Het materiaal is goed geschikt om te gebruiken in de onderbouw om op een speelse manier kennis te maken met Engelse woorden en begrippen. De filmpjes leren de leerlingen over dagelijkse woorden en situaties en kunnen makkelijk op het digitale schoolbord getoond worden. Er is ook onderwijsmateriaal te downloaden, denk aan woordkaartjes en afbeeldingen voor ritmekaarten. Leerlingen in de midden- en bovenbouw kunnen de website zelfstandig gebruiken. Er staan bijvoorbeeld eenvoudige spelletjes over gevoelens en aantallen (rekenen).

  do2learn.com/games/learningames.htm

  Nieuwsportal voor freelance journalisten
  Reporters Online is een collectief van freelance journalisten die hun eigen werk uitgeven. Er zijn op dit moment ongeveer 800 deelnemers. Deze deelnemers zijn medeoprichters van De Coöperatie. Daarbij bieden ze journalisten onder meer mogelijkheden om donaties voor hun werk te vragen, en te crowdfunden. Wanneer een journalist een artikel aanbiedt aan Reports Online, kan het ook op Blendle geplaatst worden. Blendle is een online platform waarbij gebruikers betalen voor het lezen van artikelen. Er worden dagelijks meerdere artikelen geplaatst. De onderwerpen zijn uiteenlopend: ze gaan over lokaal nieuws maar ook over de grote wereldproblemen.

  reportersonline.nl

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS