Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
20 March 2020
Artikel delen

Zing mee met Guus Meeuwis, Lange Frans, Karsu in De Liedjeskast

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Nu de scholen dicht zijn en je als ouder op zoek gaat naar extra online lesmateriaal, biedt Oefenen.nl een uitkomst. Wij bieden gratis online programma’s aan die kinderen vanaf groep 6 helpen om de taalregels te onthouden. Als je thuis met onze programma’s aan de slag gaat, is oefenen gratis. Ideaal voor de komende weken. Je leert stap voor stap en op eigen tempo. Op een laagdrempelige manier. Je maakt een gratis account aan op Oefenen.nl en kan direct van start.

  Zing mee met De Liedjeskast

  Schrijf je ‘een houte’ of ‘een houten’ kast? Is het meervoud van oma met een s eraan vast of met ‘s? En hoe zet je een werkwoord in de verleden tijd? Allemaal regels die lastig lijken, maar dat hoeven ze niet te zijn. Met De Liedjeskast leer je om taalregels makkelijk te onthouden en dat helpt je om beter Nederlands te schrijven.

  Elk hoofdstuk begint met een animatie van een kastje waarin je ziet hoe de taalregel werkt. Na de uitleg ga je er zelf mee oefenen, in het online oefenprogramma of met de oefeningen op papier. Luister daarna naar de muziekvideo om de taalregel nog beter te onthouden. Of zing lekker zelf mee, de tekst loopt mee in beeld. Bekijk hier de promo.

  Topartiesten

  Elk liedje gaat over één taalregel. Over de klinkers, de tegenwoordige tijd, ’t Fokschaap de f en de v, de s en de z en nog veel meer. Topartiesten zingen ieder een liedje: Frans Duijts, Anneke van Giersbergen met het Rosenberg Trio, Harrie Jekkers, Bennie Jolink, Brigitte Kaandorp, Karsu, Lange Frans, Guus Meeuwis, Sjors van der Panne, Syb van der Ploeg, Ntjam Rosie, Shirma Rouse, Suzan Seegers, Bert Visscher en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Allemaal hebben ze hun naam aan dit project verbonden. De cd kun je los bestellen op www.oefenen.nl. Je vindt de liedjes ook op iTunes en Spotify.

  ‘Ik doe aan dit project mee, omdat ik besef wat taal met je kan doen’
  Guus Meeuwis

  Leuker leren met video en animatie

  De afwisseling van video, oefeningen, afbeeldingen en audio maken de programma’s aantrekkelijk, afwisselend en leerzaam. Bij de meeste programma’s haal je een certificaat als je alle oefeningen hebt gemaakt. Er is veel aanvullend schriftelijk materiaal zoals werkboeken en werkbladen.

  ‘Ik vind het leuk dat de kinderen er zo enthousiast over zijn. Ze vragen zelf om er mee te werken en ze kunnen er thuis verder mee oefenen.’
  Monique Claessens, juf Vincent van Gogh school Roermond

  Oefenbladen en liedteksten

  Bij alle kastjes zijn oefenbladen op papier, in één document samen met de antwoorden en een

  korte toets. Je vindt het materiaal – in dyslexieletter – onder de knop ‘Papier’. En daar print je ook de teksten en bladmuziek van alle liedjes. En een uitleg met hoe je de oefenbladen kunt gebruiken.

  ‘Ik vind het een leuk programma, omdat ik er veel van leer. De stof wordt op een andere manier uitgelegd en dat is ook wel fijn’,
  Leerling die werkt met De Liedjeskast

  Steun- en onthoudboekje

  Het ‘Steun- en onthoudboekje’ biedt extra ondersteuning bij het leren van de taalregels. Dit boekje bestaat uit losse leerkaarten van de kastjes met de uitleg taalregels. Je krijgt ook de cd met de liedjes van De Liedjeskast. Het boekje kost €12,95 en kun je hier bestellen.

   Resultaat

  We hebben door professor dr. Maurice de Greef, houder van de UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie aan de Vrije Universiteit Brussel laten onderzoeken waarom De Liedjeskast ook werkt in het basisonderwijs. ‘De Liedjeskast stimuleert leerlingen om meer met taal bezig’. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek en een korte uitleg in deze video.

  ‘Je leert de spellingsregels en het is leuker gemaakt door de liedjes.’
  Leerling die meewerkt aan het onderzoek

  Tips voor meer oefenprogramma’s

  De Verkeershulp

  De Verkeershulp geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video’s zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Want zodra je de deur uit gaat, doe je mee aan het verkeer. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties. Het programma richt zich op voetgangers en bestuurders van fiets of brommer. Dit programma is gemaakt met de ANWB. Bekijk de promo.

  Groen Doen

  Hoeveel procent van je waterverbruik gaat op aan douchen? Mag je frituurvet door de wc spoelen? Hoe kun je je slaapkamer van frisse lucht voorzien? Ria, Django en Theo staan voor grote vragen in de Groen Doen quiz. Groen Doen daagt je uit om na te denken over hoe jij woont. Kan het gezonder en goedkoper? En wat is goed voor het milieu?  Zo leer je wat duurzaamheid nu precies is. Bekijk de promo

  Over Oefenen.nl   

  Oefenen.nl is dé online plek voor (jong) volwassenen die een zetje kunnen gebruiken op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Maar ook gezondheid, werk, omgaan met geld en maatschappelijke thema’s. Zodat zij beter mee kunnen doen aan de maatschappij.
  Onze taalprogramma’s doen het ook goed in het basisonderwijs. Van groep 6 tot en met 8 en in het voortgezet onderwijs. Wij zijn een stichting en expertisecentrum. We hebben al ruim 18 jaar ervaring heeft met online leren.

  Ga voor meer informatie naar Oefenen.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS