Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
4 March 2020
Artikel delen

Zintuigenverhalen voor kinderen met CMB

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Kinderen met een communicatief meervoudige beperking, of CMB, verloopt het maken van contact en communicatie vaak moeizaam. Via Zintuigenverhalen, ontwikkeld door Kentalis, kan dat verbeterd worden.

  Zintuigenverhalen zijn korte voorleesverhalen die gaan over gebeurtenissen die herkenbaar zijn en aansluiten bij de belevingswereld van het kind. De erkenningscommissie gehandicaptenzorg heeft de voorleesverhalen als “effectief volgens de eerste aanwijzingen” erkend. De zintuigenverhalen ontwikkeld door Kentalis zijn gratis en online te bekijken.

  Kentalis is een landelijke zorg- en onderwijs organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn, of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Een persoon met een communicatief meervoudige beperking heeft meerdere beperkingen. Naast een taalontwikkelingsstoornis of slechthorendheid hebben zij bijvoorbeeld ook een verstandelijke beperking.

  Dit maakt communiceren niet vanzelfsprekend voor kinderen met een communicatief meervoudige beperking. Ze hebben vaak te maken met complexe communicatieproblemen en het is daardoor moeilijk voor hen om nieuwe communicatievaardigheden aan te leren. Ook omdat ze zijn aangewezen op alternatieve communicatievormen.

  Zintuigenverhalen kunnen deze hierbij helpen door korte voorleesverhalen aan te bieden. Deze sluiten met herkenbare gebeurtenissen aan bij de belevingswereld en het begrippenschat van het kind. Op die manier ontstaat er betere interactie en communicatie tussen het kind en de voorlezende professional of ouder.

  Zintuigenverhalen op maat

  Een zintuigenverhaal wordt met de bijbehorende materialen zo veel mogelijk op maat aangeboden. Woorden, handelingen, gebaren, begrippen, voorwerpen en de communicatiepersoon variëren per persoon. De kenmerken die een zingtuigenverhaal definiëren zijn als volgt: herkenbare en begrijpelijke afbeeldingen die gebruikt worden zoals pictogrammen of Picture Communication Symbols (PCS); een korte, eenvoudige tekst van één tot twee regels; zintuigelijke voorwerpen (één voorwerp per bladzijde); en het verhaal kan worden voorgelezen in gesproken Nederlands, Nederlands met Gebaren of in Nederlandse Gebarentaal.

  Meer weten over de zintuigenverhalen? Klik hier om naar de pagina’s van Kentalis te gaan.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS